Elisabeth Bergstrand-Poulsen

 

Elisabeth Bergstrand-Poulsen

Långasjösamlingen :

målningar av Elisabeth Bergstrand-Poulsen

  1. -en kulturskatt i Långasjö


Donationer till Långasjösamlingen:

 

                            Porträtt Agnes E.                                                ÄnkanI den lilla byn Långasjö bevaras och visas en kulturskatt: en stor samling med målningar

av konstnären Elisabeth Bergstrand-Poulsen.

Elisabeth Bergstrand-Poulsen är född 1887 i byn men levde sitt yrkesverksamma liv tillsammans med sin make skulptören Axel Poulsen i Charlottenlund norr om Köpenhamn.

                                  


                                      


Hennes viktigaste verk, den 3,5 x 5 meter stora oljemålningen ”Den jordiska och himmelska lovsången” hänger som altartavla i kyrkan. Vidare äger församlingen fyra oljemålningar som handlar om kyrkans högtider, dop, nattvard, bröllop och begravning och en mindre förstudie till altartavlan.

                                     


I sockenstugan, som tillika är Elisabeths barndomshem, är ett stort antal tavlor samlade, till största delen ägda av Emmaboda Kommun. Kartongen till hennes stora gobeläng ”Kvinnans årstider” kan ses i Bergstrandsalen på övervåningen. Också konstnärinnans litterära verk, 18 böcker och en pärm med historiska fotografier finns att se där och besökare är välkomna att bläddra i dem.

I Sparbanken Eken hänger två stora oljemålningar med kvinnor i arbete, och Långasjö  skola hyser olika tavlor, bl. a. oljemålningen ”Bruden” och ett porträtt av konstnärinnans två söner.

 

Senaste donationen: "Kyrkovärden om söndagen" som är skänkt av Per Eric Ericsson, Älmhult.